top of page
Търсене
  • Снимка на автораВера Демирева

Месец май: Време за цветя (Част II - Магията на парка Койкенхоф, Нидерландия)

Едва ли ще откриете друго място, което да носи с повече достойнство и на което да приляга повече името „Най-красивия пролетен парк в света“...

Наричат съвсем заслужено парка Keukenhof (Койкенхоф или Кукенхоф, според произношението в различните провинции) „Най-красивия пролетен парк в света“ и „Градината на Европа“. Със сигурност няма по-често заснемано място в Нидерландия, нито по-популярна и посещавана атракция в страната! През тези два пролетни месеца (приблизително от 20 март до 15 май всяка година) тя няма конкуренция и властва безусловно с изумителните си багри и форми, превръщайки се в „цветното сърце“ на малката северноевропейска държава.

А има толкова много забележителности, които са направили „Ниската земя“ световно известна – приказно красивите канали на Амстердам, поразителния за сетивата музей на Ван Гог, къщата на Ане Франк, хилядите вятърни мелници с уникални имена, прословутите диги, защитаващи от опустошителни наводнения земите, намиращи се под морското равнище, великолепният залив Зюдерзее, уникалният със своята екосистема природен парк Валдерзее, най-голямото пристанище в Европа (Ротердам), 15-те милиона км велоалеи – почти по 1 км за всеки един от жителите на тази елегантна, стилна, високоорганизирана и икономически процъфтяваща държава. Нидерландия е разпознаваема по цял свят като „родина“ на бирата „Амстел“, на гигантския технологичен концерн „Филипс“, на футболните лидери „Аякс“ и „ПСВ Айндховен“, позната е със своето гостоприемство и толерантност… Тя е и най-големият износител на цветя и луковици в света. При всички тези безспорни достойнства обаче най-популярното й прозвище си остава „Страна на лалетата“.


След казаното до тук ще добавя нещо много, много лично… Обожавам цветята, парковете, градините, растенията изобщо – в най-дивия им, стихиен и „неподстриган“ вид или пък подредени изящно, с финес и въображение от човешка ръка. Но нищо не може да се сравни със страстта ми към лалетата. Не зная кога и по каква причина Бог е решил да ги сътвори, но съм убедена, че в този момент е бил обзет от изключително вдъхновение… Защото лалетата са един от шедьоврите му. А паркът Keukenhof за мен бе една сбъдната мечта - квинтесенция на пролетното великолепие, на онова разточително, щедро, пищно, дори стъписващо изобилие от лалета във всички цветни нюанси, което природата може да ни демонстрира само през този сезон от годината. Посетих го през миналата, 2019 година, на юбилейното му 70-то издание. Почти веднага осъзнах, че няма как да ми е достатъчно… Затова бях го включила в проектите си за пролетни пътешествия и тази година. Но както добре знаем, нещата се случват без да ни попитат, докато ние кроим собствените си планове. Затова, нека в този момент се наслаждаваме на спомените си от минали пътувания…

Всичко за парка можете да прочетете на https://keukenhof.nl/en/ (сайтът е достъпен на 4 езика и тази пролет можете да направите своята виртуална разходка тук). Не е много, но това не е място, за което да четеш, то трябва да се види, усети, помирише, преживее...

Ще ви разкажа съвсем мъничко за Keukenhof – кратки, любопитни факти от неговата история – и ще ви дам няколко полезни съвета за това как да организирате посещението си в него по най-удобния, изгоден и спестяващ време начин (ако пътувате организирано този проблем няма да стои пред вас).

Останалото… са лалета.

Ще започна оттук:

Какво е днес Keukenhof? Над 7 милиона луковици (повечето лалета, около 5 милиона, но също така зюмбюли, нарциси и мускари) върху 32 хектара площ, засяти ръчно и изключително грижливо предишната есен от около 90 от най-достойните нидерландски градинари, за да се получи това, което превръща парка следващата пролет в приказен цветен рай.

Историята на тази градина датира от XV век, когато контеса (графиня) Якобина ван Байерн (позната още като Жаклин Баварска) използвала прилежащите на замъка Тейлинген земи, за да отглежда и събира пресни зеленчуци, подправки и билки за кухнята. Оттам идва и името на парка – Keukenhof в превод от нидерландски означава „кухненски двор“. Замъкът със същото име се издига тук през 1641 година, а имението постепенно се разраства и заема площ от повече от 200 хектара. Годините минават, собствениците се сменят… и идва превратната за съдбата на Keukenhof 1857 година, когато барон и баронеса Ван Паланд решават да облагородят прилежащата територия и да превърнат огромното пространство около замъка в нещо, което наистина има визията на парк. За целта канят най-престижните за времето си ландшафтни архитекти Ян Давид Зохер и неговия син Луис Пол Зохер, чиято фирма "Zocher & Zn", само три години по-рано, проектира с артистизъм и професионален замах най-големия и същевременно най-красив парк в Амстердам – Вонделпарк. Изцяло пресътворена, дворцовата градина на имението Keukenhof е в типичния „английски стил“ – криволичещи алеи; тесни каменисти пътечки, водещи към елегантни фонтани, езерца, поточета и свързващи ги прелестни мостчета; дървета, оставени да следват собствените си форми; обширни ливади и малки изумрудено-зелени хълмове; цветни „петна“, умалени репродукции на класически храмове и уникални скулптури… Днешният „най-красив пролетен парк в света“ е наследник именно на тази традиционна английска градина, чиито тенденции и визия, заложени преди почти два века, се следват и днес.

Следващата знаменателна за историята на парка година е 1949, когато 20 водещи нидерландски производители и износители на луковици излизат с общ, добре обмислен план да създадат в парка голямо изложение, предназначено главно за търговците на цветя. Съвсем нормална идея в този момент – изчерпаното емоционално и икономически човечество търси форми и начини да надживее огромния поствоенен стрес, да се забавлява и да се наслаждава чисто естетически… но и да предприеме нови търговски начинания. Следващата, 1950 година, се счита за рождена за съвременния Keukenhof, когато паркът отваря врати за широката публика и оправдава напълно надеждите за икономическа възвращаемост, приемайки само през първия си сезон 236 000 посетители! Днес това е не само място за възхищение от страна на потока ентусиазирани (често пристрастени като мен към лалетата:-) туристи. То е истински „жив каталог“ на над 100 компании-производители и средище на ползотворни бизнес-контакти. Какво по-добро съчетание на инициативи би могло да съществува!?

В последните няколко години, според статистика на японския концерн Кодак, паркът се радва на около 1,5 милиона очаровани, прехласнати и леко замаяни от пролетната му красота гости и това е (пак според Кодак) най-фотографираното място в света. При условие, че отваря врати само два месеца в годината!

Как да стигнем до „Градината на Европа“?

Паркът Keukenhof се намира на около 30 км от столицата Амстердам, в близост до градчето Лиссе. Ако организирате пътуването си сами, купете си билета предварително, най-добре когато купувате и самолетния си билет. Предвидете един цял ден, който да прекарате там. Носете си храна и вода (особено второто!). Въпреки, че има кафенета, малки заведения и по-големи ресторанти, те не са буквално на всяка крачка, а и можете да предпочетете да поседнете на някоя пейка, похапвайки и наслаждавайки са на поредното „море от лалета“.

Аз купих билета си от тук: https://www.tiqets.com/en/. Включва двупосочен билет за автобус от и до Амстердам и вход за парка, избягвайки дългите опашки на самия вход, които задължително се изчакват при закупуване на билет на място. Автобусът тръгва от летище Schiphol като спира на няколко места в столицата, вие ще си изберете най-удобното (например най-близкото до хотела ви). Подробна информация ще получите предварително на дадения от вас e-mail адрес. Спирките съвпадат със спирки на автобусите от градския транспорт, но са специално обозначени, а самите автобуси (изключително комфортни са!) имат специфични номера. Единственото ми моментно объркване дойде от това, че не знаех от коя страна на улицата да чакам. Нормално, когато все още нямаш представа за посоките:-) Но е въпрос на секунди да попиташ и да получиш любезен отговор! Организацията е отлична, а сайтът има и Help center, който е на разположение 24/7 на английски език, ако имате затруднения или се нуждаете спешно от помощ. Не съм го използвала до сега, но предполагам, че функционира безупречно! Не е необходимо да разпечатвате билета си, достатъчно е да представите на шофьора pdf файла, съхранен в мобилния си телефон. Работното време на парка (през м. май) е от 8:00 до 19:30 часа, т. е. през цялата светла част от денонощието. Часовият пояс тук е UTC/GMT +1 час (централноевропейско време). Паркът е изключително дружелюбен и е достъпен за хора с двигателни проблеми!

В края на краткия си разказ бих искала да направя малко уточнение. Може би забелязахте, че в целия текст използвах единствено наименованието Нидерландия (и съответно прилагателното нидерландски). И никъде Холандия… От 1 януари тази година Правителството на Кралство Нидерландия реши, че е малко странно, едностранчиво и доста некоректно в световен мащаб да се рекламира само Холандия, която в действителност включва само 2 от 12-те провинции на страната. Според официално изложение на Външното министерство на Кралството „Нидерландия не е само Амстердам, Харлем, Ротердам и Хага“ и съвсем не може да бъде олицетворявана с „Йохан Кройф, лалета и сирене“. „Ребрандирането“ на северноевропейската държава цели да наложи нов, по-обширен и по-обективен имидж на страната, като осигури популярност на по-малко познатите туристически забележителности и направи по-равномерен туристопотока и като утвърди облика ѝ на модерна, високотехнологична и отворена към света дестинация. За целта от този момент всички институции – министерства, университети, посолства, местни власти, бизнес-компании – използват официално наименованието Нидерландия (вместо Холандия) за име на държавата. Дори официалният туристически сайт на страната, въпреки че е запазил името си https://www.holland.com/, вече ви посреща с „Добре дошли в Нидерландия“!

А сега… още наслада за сетивата… За мен Нидерландия все още (и преди всичко) е … Лалета!





162 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички
bottom of page